sreda, 21. januar 2015

Internetne zbirke arheoloških najdišč Slovenije

Za področje Slovenije imamo dve javno dostopni internetni zbirki, ki zajemata tudi vsa znana arheološka najdišča.

Prva je Register nepremične kulturne dediščine (na kratko RNKD). V njej so zbrana med drugim vsa arheološka najdišča, ki so z zavarovana z zakonom o varovanju kulturne dediščine. Ta zbirka se redno posodablja, tako da je kdaj že tudi mene presenetilo kakšno novo najdišče. 

Dostopna je na tem linku http://rkd.situla.org/ 
Na prvi strani je iskalnik, kjer lahko iščete arheološko in drugo nepremično dediščino. Nujno je da kliknete tudi na interakvtivno karto. Tukaj lahko lažje pogledate območje Slovenije, ki vas zanima. To je zelo uporabna stvar, če vas zanima kje v naravi se nahaja najdišče. 



Druga zbirka pa je Arheološki kataster Slovenije. To je zbirka najdišč, katerih topografske zapiske hrani SAZU Inštitut za arheologijo.Osnova te baze je zbirka Arheološka najdišča Slovenije (uporablja se kratica ANSL), objavljena 1975. V tej zbirki najdete tudi kakšna najdišča, ki niso v RNKD. To pa zato, ker uporablja zapise raziskovalcev (zbrani v ANSL) iz konca 19. in začetka 20. stoletja. Ko so delali topografske preglede v obdobju po drugi svetovni vojni pa tja do 90. tih, teh najdišč niso mogli več potrditi na terenu. Kje je šlo verjetno za uničenje, drugje se zaradi erozije niso več videli ostanki na površju ali pa so starinokopi preveč ohlapno zapisali geografsko lokacijo in se je potem ni več našlo.

Dostopna je na tem linku: http://arkas.zrc-sazu.si/index.php

Dobro je, da se registrirate, možno pa je vstopiti kot gost. Tudi ta zbirka ima interaktivno karto, ki jo najdete če kliknete iskanje in nato GIS karta. Ta dela samo v IE brskalniku...nažalost.

Pa še ena fotka prazgodovinske keramike v naravi :D

Gradišče Hrib nad Dolenjo vasjo






Ni komentarjev:

Objavite komentar