četrtek, 15. januar 2015

Arheološka najdišča – bogastvo Slovenije

Arheološko najdišče je prostor v pokrajini, kjer so ohranjeni ostanki človeškega bivanja in delovanja iz preteklosti. So pričevalec preteklosti krajev kjer sedaj živimo. So del pokrajine, ki je pričevalec o bivanju človeka v preteklosti.

Poznamo različne vrst najdišč. Vsem pa je skupno, da so najdbe ohranjene v zemlji, pod vodo ali pa kot strukture nad zemljo.

Na območju Slovenije je evidentiranih in zavarovanih več kot 3300 arheoloških najdišč. Tako je večina Slovenije posejana z najdišči. Povprečno več kot 6 najdišč na 1km2. Najdemo jih v vseh okoljih, od visokogorja, močvirij, morja, rek in nižin. Neodkritih arheoloških najdišč je še veliko in samo čakajo da jih odkrijemo.

Časovno so najdišča datirana od najstarejših, ki spadajo v čas neandertalcev (starejša kamna doba - 150.000 pr. n. št.) do začetkov novega veka (18. st.). Najstarejša najdišča so ponavadi vezana na kraške jame, predvsem zaradi tega, ker so se tam najlažje ohranila. Iz časa prvih poljedelcev (neolitik – mlajša kamena doba) imamo že znana prva plana najdišča, ki jih je z vsakim obdobjem več. Večina najdišč se skriva pod zemljo, so pa tudi takšna, ki so vidna s prostim očesom. To so predvsem prazgodovinske gomile, nasipi prazgodovinskih gradišč in ruševine gradov.

Na tej interaktivni karti lahko dobite vse osnovne podatke o znanih in zavarovanih arheoloških najdiščih. Ali je v kraju kjer vi živite tudi kakšno?
http://giskd6s.situla.org/giskd/

Gomila Ajdovski gradec nad Zavrhkom (občina Divača)

Ni komentarjev:

Objavite komentar