torek, 2. avgust 2016

#FridayLiDAR

V mojih Twitter začetkih ne tako dolgo nazaj, mi je predlagal hashtag #FridayLiDAR @MarkusZevnik, ko sem si zadal da vsak petek objavim en LiDAR posnetek zanimivega arheološkega najdišča. 
Gradišče Žuškovka - #FridayLidar dne 08/07/2016
Ker se je tega že kar nekaj nabralo in so med njimi zelo zanimiva najdišča in pokrajine, sem se odločil, da bom tukaj na blogu vsake toliko časa naredil seznam vseh objavljenih tvitov.

Zakaj ravno LiDAR vsak teden?

V Sloveniji imamo javno dostopne podatke LiDAR snemanja celotne površine države. PRedvsem nam omogoča oddaljen pogled na obliko površja, tudi tam kjer je gozd...in v Sloveniji ga je veliko. 

LiDAR posnetki nam odkrivajo veliko novega, še neznanega. Od boljše vidnih že znanih arheoloških sledov in najdišč, večjega obsega že znanih arheoloških najdiš, do novoodkritih skoraj v celoti ohranjenih arheoloških pokrajin.

Z LiDAR posnetki najlažje in tudi najbolj atraktivno prikažemo oblikovanost pokrajine in arheološka najdišča znotraj pokrajine.

Objavljam tudi LiDAR posnetke arheoloških najdišč iz drugih držav. Tako poleg Slovenije še iz UK, Finske in Italije. Imam v načrtu še druge...presenečenje :D






Šilentabor #FridayLiDAR dne 15/04/2016










Dve prazgodovinski gradišči nad Newcastle-on-Clun #FridayLiDAR dne 24/06/2016




Ni komentarjev:

Objavite komentar